Hopp til innhold

Når kom Svartedauden til Moss?

Når kom Svartedauden til  Moss?

Svartedauden kom først til Bergen med et skip  sommeren 1349.  Sensommeren 1349 kom pesten til Moss. Det fantes 4 forskjellige typer pest under Svartedauden, byllepest, lungepest, pest og septikemisk pest. Navnet Svartedauden fikk den etter fargen på kroppen til offrene.

Byllepest

Når en som har byllepest hostet på en annen person ble vedkommende  smittet og sånn spredde byllepesten seg. Det var en pest med blodstyrtninger og sterke smerter. Meget få overlevde sykdommen, og døden kom som regel i løpet av tre til fem dager.

Lungepest

Man ble smittet av lungepest via lopper. Den eneste måten å bli reddet av lungepest på var å få byllepest.  Da ville du ha 50 % sjanse for å overleve.

Pest

Når man har pest, begynner man å hoste opp blod og dør. Det er mange som har pest i dag også, men nå har vi medisiner som kan behandle slike sykdommen.

Septikemisk pest

Septikemisk pest er en av de 2 farligste pestene og man dør umiddelbart.

Konsekvensene for Norge og Moss

Konsekvensene for Moss og Norge var at store deler av befolkningen døde og gårder over hele landet ble liggende øde.  Ødegård i et gårdsnavn  forteller om forlatte gårder som følge av Svartedauden.  Det var bare noen heldige som overlevde. Cirka 60% av befolkningen i Moss døde av pesten.

1 kommentar til “Når kom Svartedauden til Moss?

  1. Mona Nordgård

    Så flott at du bryr deg om kråka i Moss, og ideen om at både kråka og gull sporen kan kombineres er en bra løsning. La oss håpe at politikerne også kan tenke litt.

    Håper du kommer på Kråkivalen kråkekunstutstilling som vi har på Kråkereiret i dag. Vi skal ha åpnings-seremoni i smuget utenfor med litt musikk og avduke en kråke- skulptur på taket utenfor Kråkereiret. Etterpå går vi inn å ser på kråkekunsten. Det er fri aldersgrense og gratis fra 18 til 21 i dag.
    Velkommen ! Mvh Mona

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *